SYYLÄ, VERRUCA VULGARIS

On papillooma viruksen aiheuttama hyvänlaatuinen ihokasvain. HPV-1 tyyppinen virus aiheuttaa syviä yksittäisiä syyliä jalkapohjassa ja HPV-2 tyyppinen rykelmittäin olevia mosaiikkisyyliä. Syvät syylät ovat kivuliaita. Syylä tarttuu välittömässä ja välillisessä kosketuksessa. Syylä virus on kestävä ja paranee itsestään, siihen ei ole spesifistä lääkehoitoa. Hormonaalisilla tekijöillä ja iällä on yhteyttä syyläalttiuteen, vanhuksilla ei yleensä ole syyliä.  Syylä ilmestyy nopeasti, kukkakaalimainen, vuotaa herkästi verta hoidettaessa, uusiutuu nopeasti ja on kivulias sivulta painettaessa. Apteekista saa itsehoitovalmisteita ja teippauksen kanssa tehostaa aineen vaikutusta ja sen leviämistä. Paikallishoitoaineella ja hiomisella saattaa käynnistää vasta-ainemuodostuksen, ja syylä katoaa. Tulehdusvaaran takia syylää ei kannata poistaa itse vuolemalla eikä leikkaamalla. Diabetesta sairastava ei saa itse poistaa syyliä.

KÄNSÄ

Känsä syntyy hankauksen suojana jalkaan. Känsä on kivulias kävellessä, kipu tuntuu yleensä painettaessa keskeltä. Firoottinen känsä muoto on kivuliain, tappimainen, kostea ja lähes valkoinen. Diabeetikot eivät aina tunne kipua ja känsien alle voi muodostua tulehtuneita haavoja. Känsän koko voi vaihdella nuppineulan päästä jopa yhden senttimetrin korkuiseen kartioon. Känsä voi olla verisuonittunut, verisuonihermottunut tai hajakylvöinen. Känsä voi esiintyä missä kohtaa jalkaa, varpaiden välissä, kynsiuurteessa tai kynnen alla.

RAKKO

Syntyy äkillisen ja voimakkaan hankauksen seurauksena. Rakkolaastarit on tarkoitettu rakkojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Hydrokoilloidi laastari pysyy hyvin paikoillaan, suihkunkestävä ja suojaa lialta ja bakteereilta. Voi olla useita päiviä paikoillaan. Lievittää kipua, puristusta ja mahdollistaa normaalin liikkumisen. Nopeuttaa rakon parantumista ilman rupea ja arpien muodostumista. Ei sovellu diabeetikoille, sidos ei hengitä.

 

 

 

Jaa tämä sivu